Om oss
Vår vision
Bangården Café och Kiosk ska vara en mötesplats för Enköpingsbor, pendlare och turister med god mat och dryck.
Vara ett hållbart företag genom smarta val av lokala, svenska och gärna ekologiska råvaror.
Vi vill helt enkelt skapa en plats, där vi ger gästerna dagens bästa stund!
bangårdens Cafe & Bar
Bangården Café & Kiosk drivs av Andreas Engström och Linda Vallén. Vi har båda lång erfarenhet inom service och en passion för att leverera en fantastisk kundupplevelse. Med en kärlek till mat och dryck har vi skapat en plats som kombinerar det bästa av vad vi själva saknat i Enköping – en levande mötesplats i det vackra stationshuset.
Med en personlig prägel och en ambition att tänka annorlunda vill vi erbjuda något som inte finns någon annanstans i stan. Vi hoppas att du kommer att trivas hos oss – varmt välkommen!
En av initiativtagarna till järnvägen var Gillis Bildt , politiker och senare ( 1888 – 1889) statsminister. Han var farfars farfar till f. statsministern Carl Bildt.
Enköpings järnvägsstation
Den 12 december mitt på dagen år 1876 anlände konung Oscar II till Enköping. Han kom med tåg för att deltaga i invigningen av den nya järnvägen mellan Stockhplm och Bergslagen. Invigningen skulle ske med diverse festligheter i Västerås , men konungen ämnade stiga av en kort stund i Enköping för att där ta emot hyllningar och uppvakting av staden befolkning. En välkomstkommitté med borgmästare Frick i spetsen väntade otåligt i kylan.
Så kom då majestätet , i ett specialtåg draget av tvenne lokomotiv inköpta hos Sharp Stewart & Co i England. Konungen klev ned via en blåklädd plattform ( någon perrong fanns inte). Han togs emot av hurrarop och leven. Hornmusik spelades av en musikkår sittande i en öppen vagn närmast loken. Den för tillfället ditforslade kanon med vilken salut skulle avskjutas vägrade dock att fungera.
Konungen beledsagades genom en äreport av granris in i stationsbyggnaden. Där hälsade han på de församlade . En sextett från Uppsala framförde några folksånger och fil.dr Åmark , kollega vid stadens läroverk , framförde några verser varpå borgmästaren utbringade en skål för konungen. Kung Oscar lyssnade tålmodigt till allt detta , utbringade en skål för Enköping , klev åter på tåget och for vidare mot Västerås.
Äntligen var så järnvägen invigd. Det hade varit ett svårt projekt att genomföra , inte minst p.g.a ständiga ekonomiska problem. Det hade startat sex år tidigare då representanter från några av Stockholms större handelshus och några ledande politiker beslöt att bilda ett bolag för att förbinda det rika Bergslagen med huvudstaden. Bolagets namn blev Stockholm-Westerås-Bergslagens Järnvägsaktiebolag.
När nyheten om att en järnväg skulle byggas mellan Stockholm och Bergslagen nådde Enköping mottogs den givetvis med glädje. Staden skulle få möjlighet att bli en del av det växande järnvägsnätet. Resandet till huvudstaden skulle ju förändras avsevärt. Glädjen byttes dock snart ut mot besvikelse. Järnvägsbolagets planerade sträckning av banan inkluderade inte alls Enköping. Den skulle gå långt norr om staden – genom Litslena , Härkeberga och Sparrsätra. Endast genom ett stort aktieköp i bolaget lyckades enköpingsborna ändra planerna på banans sträckning. Den skulle nu gå genom Enköping.
Den först planerade sträckningen över Korsängsfälten , in mot hamnen där stationen skulle ligga och vidare västerut mot Västerås visade sig bli för kostsam. I stället valde man det billigaste alternativet – att dra banan norr om åsen och där placera stationen. Järnvägsstationen kom på detta sätt att ligga en bra bit från staden vars bebyggelse slutade i höjd med kyrkan på åsen. Enköpingsborna skulle inte ens kunna se stationen från staden.
Arbetet med banan tog något längre tid än beräknat. Orsaken var ständig penningbrist. Stations-byggnaderna blev exempelvis mycket enklare än vad som var planerat. I Enköping blev det en envåningsbyggnad – 63 fot lång och 32 fot bred. Den ödelades f.ö vid en brand i december 1884. Den nya – något pampigare – som sedan byggdes , står kvar än i dag.
Till stationen i Enköping anställdes en stationsinspektör , en telegrafist och bokhållare , en notisbärare och fyra stationskarlar.
Bangårdens kiosk – För dig på språng
I vår personliga och unika kiosk hittar ni drycker, konfektyr, frukt, glass och enklare smörgåsar och fika.
Perfekt för dig som passerar förbi en kort stund!
Nyfiken på Enköping?
Upplev Enköping innehåller vackra, sevärda och spännande platser du kan besöka i Enköpings kommun. Med hjälp av Besökskartan hittar du vägen, samtidigt som du blir guidad till alla verksamheter som finns.
Både på Enköpings landsbygd och i staden finns gott om affärer, kaféer, gårdsbutiker, övernattningsställen och mycket mer. Med kartan i ena handen och guiden i den andra garanteras du en fullmatad semesterupplevelse!
Vill du ha kartan och besöksguiden i fysisk form finns den att hämta inne i vår kiosk